09:00 - 17:00; Sun - 🚫

(03) 2769 600

(09) 6133 500

Miten ja miksi aloittaa IT-alan yrittäjänä?

0 Comments
Tietotekniikka

Yrittäjyyteen ei ole vain yhtä tietä, vaan reittejä yrittäjyyteen on yhtä monta kuin on yrittäjiäkin. IT-alalla yrittäjyyttä on moneen lähtöön, eikä ole mitään yhtä tapaa tai aluetta toimia yrittäjänä. Etenkin liiketoiminnasta kiinnostuneet IT-alan ihmiset suuntautuvat paljon konsultoimaan. Toisaalta ohjelmointitaitoinen voi halutessaan melko helposti siirtyä palkkatöistä päätoimiseksi yrittäjäksi etenkin, mikäli muutama potentiaalinen asiakassuhde sattuu jo löytymään. Alalla kasvavat tarpeet ovat muun muassa kognitiotieteessä sekä kyberturvallisuudessa, joten etenkin näiden teemojen ammattilaiset ovat haluttuja. 

Alan mahdollisuudet ovat edelleen lähes rajattomat. Tutustu opintojen aikaisiin mahdollisuuksiin, kevytyrittäjyyteen ja konsultointiin tämän artikkelin avulla – ehkäpä sinussakin herää yrittäjyyden kipinä!

Osallistu useaan projektiin opintojen aikana

Mikäli opiskelet joko tietotekniikkaa, tietojärjestelmiä, kognitiotiedettä tai kyberturvallisuutta, on usein opiskelijalla mahdollisuus osallistua myös opintojen ulkopuolisiin vapaaehtoisiin projekteihin. Projekteilla on usein oikeat asiakkaat, joten tällaisten opintojen suorittaminen on hyvin työelämälähtöistä. Opintojen aikana tehdyt erinomaiset projektit ovat kuin työnäytteitä tilaajille eikä olisikaan ensimmäinen kerta, kun opiskelija pääsee osallistumaan yrityksen palkalliseen projektiin jälkeenpäin. Tällöin on hyvä olla pystyssä joko oma toiminimi tai kokeilla kevytyrittäjyyttä. 

Kokeile siipiäsi kevytyrittäjänä jo uran alkuvaiheessa

Kevytyrittäjyys on jo vakiinnuttanut asemansa tapana työllistyä. Kevytyrittäjyys on helpottunut muutaman vuoden aikana, ja laskutuspalvelut pyrkivät palvelemaan käyttäjiä yhä paremmin kilpailun kiristyessä. Freelance tyyppisessä työssä etuna on paitsi matala kynnys aloittamiselle, myös mahdollisuus rajata tehtävän työn määrää itselle sopivaksi. Monet alaa vielä opiskelevat ottavat alan ensiaskelia juuri kevytyrittäjinä. Useimmiten he ovat yhden tai useamman koodikielen taitajia, jotka pystyvät jo uran aivan alkuvaiheessa tarjoamaan laadukkaita ohjelmoinnin palveluja.

Kevytyrittäjänä IT-alalla voi toki tehdä muutakin kuin koodinpätkää. Myy esimerkiksi omaa osaamistasi ja opeta vasta-alkajia käyttämällä laadukasta ja edullista laskutuspalvelua. Yksi tulevaisuuden kehittyvä toiminto on puheentunnistus, jonka hallitseminen vaatii erityistä osaamista. Tätä osaamista on helppo myydä eteenpäin laskutuspalvelulla vaikkapa ennen oman yrityksen perustamista. FREE on laskutuspalvelu, joka huolehtii juoksevista asioista kuten verotuksesta ja lähettää laskun tilaajalle puolestasi – vain muutama valinta riittää. Mutta miten aloitan kevytyrittäjänä? Mitä on kevytyrittäjyys? Kattavan vastauksen löydät tähän FREE:ltä!

Myy vuosien aikana kerrytettyä asiantuntijuutta

Tilanne voi olla myös toinen. Kiinnostus alan yrittäjyyteen herää vasta muutaman vuosikymmenen jälkeen, kun kokemusta on karttunut laajasti ja oma osaamisalue on jo löytynyt ja vakiintunut. Aito asiantuntijuus on arvokasta, vaikka konsultiksi moni nimittää itseään jo muutaman vuoden kokemuksen jälkeen. Konsultointia kannattaa tehdä oman yrityksen kautta. Kiinnostavat opit ja ennen kaikkea ajantasainen tieto myy aina, sillä sen haaliminen voi tarkoittaa toiselle yritykselle parhaimmillaan innovaatioita, uutta kehitystä ja lopulta tuottoja. Myy omaa ammattitaitoa olemalla aidosti oma itsesi uskoen omiin kykyihin. 

Tee työtä milloin ja missä haluat – sinä määrittelet työn ehdot

Kun edelliset osiot käsittelevät tapoja lähestyä alan yrittäjyyttä, vastaa viimeinen osio siihen, miksi sitä kannattaa harkita. Yrittäjä määrittelee pitkälti ne ehdot, joilla hän toimii ja on vastuussa asiakkailleen. Tämä toki pätee yrittäjyyteen ylipäätään, mutta erityisen näkyvää tämä on IT-alalla, sillä projekteja riittää ja ammattitaitoiselle ja luotettavalle osaajalle on aina kysyntää oli kyse sitten koodaamisesta tai konsultoinnista.

Työn määrän valitsemisen lisäksi työtehtäviin voi vaikuttaa melko paljon. Alan yrittäjänä voi erikoistua vaikkapa äänentunnistusteknologiaan, yhteen koodikieleen tai oppimismenetelmien luomiseen ja eritasoisten kurssien vetämiseen. Yhtä tietä onneen ei ole, vaan aloittelevan yrittäjän on löydettävä se oma juttu alalta, jolle asetetaan myös reunaehdot.